Wat is psychotherapie?
In mijn praktijk bied ik psychotherapeutische behandeling aan. Psychotherapie is een behandelvorm waarbij gesprekken tussen de therapeut en de cliënt een grote rol spelen. Het doel is om via deze gesprekken de problemen aan te pakken, zodat ze beter hanteerbaar voor u worden of zelfs verdwijnen.
Mijn praktijk
In mijn praktijk richt ik me specifiek op de behandeling van psychische klachten. Hierbij kan het onder andere gaan om:
- Depressie
- Angst
- Trauma
- Paniek
- Lichamelijke klachten door stress, zoals vermoeidheid, rugpijn of hoofdpijn
- Persoonlijkheidsproblemen
Veel van mijn cliënten ondervinden dat deze problemen grote invloed hebben op wie zij zijn. Ze ervaren de impact ervan in hun werk en dagelijks leven, of bij het aangaan of verbreken van relaties. Ook merken ze dat ze belemmerd worden in hun groei en functioneren, of dat ze zelfs vastlopen.
Als u te kampen heeft met dit soort klachten en deze aan wilt pakken, kunt u bij mij in behandeling komen. Ik richt me dan samen met u op de problemen en ook op aspecten van uw persoonlijkheid of gebeurtenissen die de problemen veroorzaakt of verergerd hebben.
Ik werk voornamelijk voor cliënten met een SGGZ (Gespecialiseerde GGZ) indicatie. Deze indicatie geeft aan dat er sprake is van complexe problemen.
Mijn praktijk is niet voor:
- Uitgebreid psychologisch onderzoek
- 24-uurs zorg
- Dreigende suïcidaliteit
- Verslavingsproblematiek
- Chronische psychiatrische problematiek
Mijn werkwijze
Ik werk vanuit een cliëntgerichte visie. Cliënten zijn voor mij geen standaard-diagnoses uit het handboek met psychische klachten. Ieder mens heeft een specifieke achtergrond, eigenschappen en wensen. Die eigenheid is mijn uitgangspunt bij uw behandeling. Ik vind het heel belangrijk dat u zich gehoord en gezien voelt en dat u zich veilig voelt om uw problemen met mij te bespreken.
Geheimhouding
Als psychotherapeut en klinisch psycholoog heb ik geheimhoudingsplicht. U kunt er dus van verzekerd zijn dat datgene wat u met mij deelt niet buiten de praktijkruimte komt.
Intake-gesprekken
Samen met u inventariseer ik eerst in een of meerdere intake-gesprekken uw klachten. Vragen die daarbij aan de orde komen zijn bijvoorbeeld: Waar loopt u tegenaan? Hoe belemmert dit u in het dagelijks leven? Wat zijn mogelijke oorzaken? Welke oplossingen en behandelingen zijn er? Welke van deze oplossingen en behandelingen passen bij u en uw situatie?
Behandelplan
Samen bespreken we of en hoe een behandeling ingezet gaat worden. Als u inderdaad de behandeling wilt aangaan, stel ik in overleg met u een behandelplan op. Hierin staan zowel de vastgestelde diagnose als de behandelmethodes die we zijn overeengekomen.
Soms komt het voor dat tijdens de intake-gesprekken blijkt dat iemand bij mij toch niet op de goede plek zit. In dat geval help ik met een passende doorverwijzing.
Resultaat van de therapie
Ik zie psychische klachten, zoals depressie of angsten, als een ingang voor persoonlijke groei. Hoe die groei eruit ziet, is voor iedereen anders: sommige van mijn cliënten kunnen zichzelf bijvoorbeeld beter accepteren, ondanks hun tekortkomingen. Anderen zijn in staat om belastende ervaringen los te laten, of voelen zich meer verbonden met zichzelf en anderen. Ook ontdekken veel van mijn cliënten welke waarden voor hen belangrijk zijn in het leven. Dat inzicht betekent meestal dat ze ook beter in staat zijn om naar die waarden te handelen.
Behandelmethodes
In mijn behandelingen maak ik gebruik van uiteenlopende interventies. Deze zijn onder meer afkomstig uit de persoonsgerichte experientiele psychotherapie, cognitieve gedragstherapie, schematherapie en systeemtherapie. EMDR is ook onderdeel van mijn aanbod. Verder maak ik gebruik van creatieve schrijf- en tekenopdrachten. Daarnaast gebruik ik op mindfulness georiënteerde therapiemethodes. Ook is er ruimte voor levensvragen, zingevingsvraagstukken en spiritualiteit.